Tabata training: fit in 4 minuten?

De meeste mensen die af willen vallen en/of hun conditie willen verbeteren, staan daarvoor urenlang op de loopband of crosstrainer. Hoewel m.i. krachttraining vaak nuttiger is, kan cardio nog steeds een heel waardevolle aanvulling op je training zijn. Het grote nadeel van cardio is wel dat het soms een saaie en langdurige bedoeling kan zijn. Om dat te voorkomen, is HIIT (High-Intensity Interval Training) een goede variant om voor te kiezen. Een populaire variant van HIIT is de zogenaamde Tabata training.

Waar komt Tabata training vandaan?

De Japanse wetenschapper Izumi Tabata deed onderzoek naar het effect van verschillende soorten cardio. Hij keek daarbij naar het effect dat duur en intensiteit hadden op zowel het aerobe als het anaerobe systeem. Langzame en langdurige cardio had volgens zijn onderzoek alleen een positief effect op het aerobe systeem.
Dit betekent dat bijvoorbeeld de conditie verbetert en de ademhaling efficiënter wordt. De kortere trainingen op hogere intensiteit verbeterden echter óók het anaerobe systeem. Op basis van de resultaten van dit onderzoek ontwierp Tabata een ‘optimale’ trainingsvorm: zo veel mogelijk effect in zo min mogelijk tijd.

Wat is Tabata training?

Het resultaat was de zogenaamde Tabata training. Het gaat hier om een HIIT-training: High-Intensity Interval Training (korte intervallen op hoge intensiteit). Bij de Tabata training gaat het om in totaal acht rondes van twintig seconden met tussen die rondes steeds tien seconden rust. In totaal ben je op die manier vier minuten bezig, exclusief warming-up en cooling-down. Het aantal oefeningen is variabel: je kunt bijvoorbeeld 1 oefening hanteren (b.v. sprinten, (kick)boksen op bokszak, etc.) of afwisselen tussen 2,3 of 4 verschillende oefeningen. Het belangrijkste is dat je gedurende die twintig seconden echt alles geeft om het maximale uit de workout te halen.

Voordelen Tabata training

Zoals al genoemd is Tabata training ontzettend effectief in ontzettend weinig tijd. De reden hiervoor is heel simpel: je vraagt ook meteen een enorme inspanning van je lichaam. Daardoor schiet je hartslag enorm omhoog en wordt je stofwisseling razendsnel versneld. Tabata training verbetert daarom niet alleen je conditie, maar het helpt je ook aanmerkelijk om af te vallen. En dat alles zonder dat je er per se voor naar de sportschool hoeft!

Fit in 4 minuten?

Betekent dat allemaal dat je in vier minuten ook echt net zo fit wordt als met een langere training? Natuurlijk is een Tabata training niet de totaaloplossing maar een onderdeel van je totale fitheidsprogramma.

Tabata HIIT timer

Gebruik een timer (ik gebruik zelf een speciale app op mijn Iphone) als je deze trainingsvorm toepast.

Reacties zijn gesloten.