Lanterfanten

Eindelijk is het zover dat de wetenschap vast heeft gesteld dat het de hoogste tijd is om het Lanterfanten de plek te geven die het verdient.
Alan Lightman (1948) is hoogleraar in de menswetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology. In zijn nieuwste boek ” In Praise of Wasting Time” legt hij uit dat we veel meer nutteloos moeten rondhangen. We moeten zo snel mogelijk terug naar een ongedwongen blik op de de tijd, vindt hij. We moeten vaker gewoon een beetje lanterfanten.
In zijn boek legt hij uit wat er zal gebeuren als we zo druk en mechanisch blijven leven zoals nu. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Die schade is op termijn waarschijnlijk groter dan van b.v. roken.
Veel mensen beleven een gevoel van urgentie, een vage angst om niet aangesloten te worden, een angst om het niet bij te houden. Wij in de “ontwikkelde” wereld hebben een waanzinnige levensstijl gecreëerd waarin geen minuut moet worden verspild. De kostbare vierentwintig uur van elke dag worden opgesplitst, ontleed en teruggebracht tot tien minuten durende efficiëntie. We worden opgewonden en boos in de wachtkamer van een spreekkamer als we tien minuten of langer zitten. We worden ongeduldig als onze laserprinters niet minstens vijf pagina’s per minuut uitspugen. En we moeten te allen tijde verbonden zijn met het netwerk. We hebben door de grotere tijdsdruk de laatste jaren minder tijd voor creatieve gedachten. Minder psychologische ruimte. Er zijn zeer zorgwekkende studies in de VS dat creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, parallel aan de opkomst van internet. Er is meer onrust, er zijn meer angstgevoelens bij jongeren, meer depressie, meer burn-outs. Veel sociologen en psychologen wijten dat aan de angst om iets te missen, de angst om niet bij te blijven.
Volgens Professor Alan Lightman ontstaat de creativiteit doordat we onze geest vrij laten ronddolen, zonder te proberen iets te bereiken en zonder toegewezen taken.
De oplossing: regelmatig lekker lanterfanten voor een slimme en gezonde geest.

Reacties zijn gesloten.