Algemeen

Basic-Leven

Ik heb het grootste deel van mijn leven doorgebracht in dorpen op het platteland met weilanden, dijken, zee, rivieren en sloten rondom. 
Mede het leven in een rustig dorp en omgeving en de veranderingen daarin hebben mij doen nadenken over wat ik eigenlijk nodig heb om prettig te leven. 

Ik ontdekte dat het hebben van minder spullen, minder verplichtingen en meer tijd, ruimte maken voor de belangrijkste dingen. Ik heb meer ruimte in mijn leven voor geloof, mensen van wie ik hou, dingen die ik waardeer en wil doen of gewoon buiten lanterfanten in de zon.

En hoewel het leven in een plattelandsdorp veel voordelen heeft, is het zeker niet voor iedereen. Maar waar je ook woont of wat je ook doet, je kunt stappen ondernemen om je leven te vereenvoudigen.

Dit is waarom het vereenvoudigen van je leven belangrijk is: alles in je leven neemt ruimte in beslag. Of het nu gaat om mentale ruimte, fysieke ruimte of agendaruimte, je hebt maar beperkte ruimte.
Alles wat je bezit, alles wat je doet en iedereen met wie je tijd doorbrengt, kost je iets. En als je een overvloed aan spullen hebt, kost het je veel.
Door je leven te vereenvoudigen, krijg je meer tijd, ruimte en energie. Hoe meer ruimte je hebt, hoe vrijer je zult zijn om van alles echt te genieten. 
Hoe minder je bezit, hoe minder je hebt en hoe minder tijd je investeert in dingen die je niet wilt doen, hoe eenvoudiger het leven wordt. En er valt veel te zeggen om ten volle te genieten van de eenvoudigste genoegens van het leven.

Onze basisbehoeften als mens zijn in principe gering: een huis, eten en kleding. Al het andere is in essentie een extra luxe, soms zelfs onnodig.
Het onderscheiden van ‘noodzakelijk‘ van ‘onnodig’ is echter niet zo makkelijk.
In aanvulling op mijn basisbehoeften en de aanwezigheid van mijn vrouw en kinderen in mijn leven, zijn deze dingen voor mij een must om een prettig leven te leiden:

Basic leven is een manier van leven dat zich richt op eenvoud en leven door het vereenvoudigen van je activiteiten, huis/bezit, emoties, denken en doen.
Veel mensen beginnen hun zoektocht naar vereenvoudiging door bezittingen te verwijderen die ze niet absoluut nodig hebben of zelfs niet gebruiken en het vereenvoudigen van activiteiten en verplichtingen. 

Neem een ​​bewuste beslissing om je leven te vereenvoudigen door je bezittingen, verplichtingen, keuzes en de mensen in je leven te beperken. Keep it Basic!

Zelf heb ik de keuze gemaakt om in een eenvoudig huis te wonen, mijn bezittingen te beperken tot kwantitatief weinig maar kwalitatief goed, mijn sociale contacten te beperken tot familie en naaste omgeving en simpelweg tevreden te zijn met wat ik heb en wat er is.

Maak je huis overzichtelijk en verminder je bezittingen!

Je omgeving beïnvloedt hoe je je fysiek en mentaal voelt. Of je nu tijd verspilt aan het zoeken naar zoekgeraakte items, of je wordt overweldigd elke keer dat je je kast opent, teveel spullen verspilt je middelen.
Een schone, georganiseerde ruimte helpt je om je productiever en energieker te voelen dan wanneer je tussen bergen kleding, stapels papier en allerlei (onnodige) spullen leeft.
Veel bezit zorgt doorgaans voor veel zorgen. Minder bezit zorgt voor minder keuzestress en zorgen, waardoor je je beter voelt. 

Weg met slechte mentale gewoonten!

Slechte mentale gewoonten hebben veel psychologisch gewicht. Medelijden hebben met jezelf, stilstaan ​​bij het verleden en je autonomie weggeven zijn slechts enkele van de ongezonde gewoonten die je mentale kracht zullen wegnemen.
Wis de mentale rommel en onnodig gepieker. Maak ruimte voor gezondere denkgewoonten zoals dankbaarheid, zelfcompassie en realistische kijk op jezelf.
Wanneer je merkt dat je bezig bent met verkeerde denkgewoonten, haal diep adem, herinner jezelf eraan dat het niet helpt, en roep proactief een meer realistische innerlijke dialoog op.

Zeg eens nee!

Als iemand je vraagt ​​iets te doen wat je niet wilt doen, geen tijd hebt of niet in overeenstemming is met je prioriteiten en waarden, zeg dan eens nee! Onthoud dat elke keer dat je ‘ja’ zegt tegen het een, je ‘nee’ zegt tegen iets anders.

Krijg controle over je tijd!

Gebruik je tijd verstandig en verspil geen tijd aan dingen die je niet belangrijk vindt. Doe wat goed voor je is, maar vraag jezelf af of wat je doet het waard is, of dat je je tijd beter kunt besteden aan iets productiever doen.
Toch is het gemakkelijk om tijd te verspillen met klagen, gedachteloos door sociale media te scrollen, tv te kijken of te wachten tot er dingen gebeuren.
Ga niet door het leven terwijl je druk bezig bent en de tijd verstrijkt. Stop met dingen te doen die je kostbare uren verspillen. Plan tijd in om de dingen te doen die het belangrijkst  en plezierigst zijn. Maar concentreer je niet op alleen doen, reserveer ook wat tijd om gewoon te zijn. Maak een wandeling, speel met de kinderen, kijk naar iets moois of doe gewoon even niets en lanterfanter.

Wees fit en gezond!

Houd het simpel en je houdt het vaker vol, of dat nu gezond eten is of fit worden/blijven. Kies waar mogelijk gezondere maaltijdopties, maar maak je geen zorgen als je dat koekje, bakje chips of frietje hebt gegeten, maak dagelijks een wandeling en iets extra’s is een bonus. Ga niet van het ene uiterste naar het andere, eet en sport met mate en vind een manier om deze in je bestaande levensstijl te passen. Keep it Basic-Fit!

Neem de leiding over je financiën!

Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt. Als je je financiële situatie niet op orde en onder controle krijgt, zal geld te veel ruimte in je leven innemen.
Zet je in om je financiën in handen te nemen. Maak een budget en stel duidelijke doelen vast waardoor je financiële beslissingen veel eenvoudiger worden. Zet maandelijks wat geld opzij. Hanteer een cash-noodfonds en investeer het overige goed en basic. Keep it Basic-Investeren!
Je zult minder tijd, moeite en energie besteden aan het nadenken over geld zodra je de controle over je financiën hebt overgenomen. Er is een gevoel van vrede dat gepaard gaat met financiële vrijheid.

Beperk relaties!

Beperk relaties in je leven die niet gebaseerd zijn op wederzijdse liefde, kracht en steun. Het betekent niet dat je onbeleefd of onvriendelijk moet zijn, maar zoek gewoon een manier om de relatie te onderhouden op een manier die jou ten goede komt. Besteed je tijd aan het onderhouden van de relaties van je keuze. Elke relatie heeft werk nodig om hem sterk en gezond te houden, dus als een relatie belangrijk voor je is, zoek dan een manier om hem in je leven te verwerken.

Focus!

Verminder het aantal doelen dat je in je leven nastreeft tot één of twee. Door het aantal doelen dat je nastreeft te verminderen, verbeter je je focus en slagingspercentage. Maak een lijst van de dingen die je in je leven wilt bereiken en kies de paar belangrijkste.

Reacties zijn gesloten.