Basic-Leven
Ik heb het grootste deel van mijn leven doorgebracht in dorpen op het platteland met weilanden, dijken, zee, rivieren en sloten rondom.
Mede het leven in een rustig dorp en omgeving en de veranderingen daarin hebben mij doen nadenken over wat ik eigenlijk nodig heb om prettig te leven.
Ik ontdekte dat het hebben van minder spullen, minder verplichtingen en meer tijd, ruimte maken voor de belangrijkste dingen. Ik heb meer ruimte in mijn leven voor geloof, mensen van wie ik hou, dingen die ik waardeer en wil doen of gewoon buiten lanterfanten in de zon en te genieten van wat ik heb en van wat er is.
En hoewel het leven in een plattelandsdorp veel voordelen heeft, is het zeker niet voor iedereen. Maar waar je ook woont of wat je ook doet, je kunt stappen ondernemen om je leven te vereenvoudigen.
Dit is waarom het vereenvoudigen van je leven belangrijk is: alles in je leven neemt ruimte in beslag. Of het nu gaat om mentale ruimte, fysieke ruimte of agendaruimte, je hebt maar beperkte ruimte.
Alles wat je bezit, alles wat je doet en iedereen met wie je tijd doorbrengt, kost je iets. En als je een overvloed aan spullen hebt, kost het je veel.
Door je leven te vereenvoudigen, krijg je meer tijd, ruimte en energie. Hoe meer ruimte je hebt, hoe vrijer je zult zijn om van alles echt te genieten.
Hoe minder je bezit, hoe minder je hebt en hoe minder tijd je investeert in dingen die je niet wilt doen, hoe eenvoudiger het leven wordt. En er valt veel te zeggen om ten volle te genieten van de eenvoudigste genoegens van het leven.
Onze basisbehoeften als mens zijn in principe gering: een huis, eten en kleding. Al het andere is in essentie een extra luxe, soms zelfs onnodig.
Het onderscheiden van ‘noodzakelijk‘ van ‘onnodig’ is echter niet zo makkelijk.
In aanvulling op mijn basisbehoeften en de aanwezigheid van mijn vrouw en kinderen in mijn leven, zijn deze dingen voor mij een must om een prettig leven te leiden:
- mijn bijbel en de speciale vertaling ‘Het Leven, praktische lessen uit het Boek’;
- mijn mtb (Cube) en trekkingfiets (Santos);
- mijn wandelschoenen;
- mijn volkstuin;
- mijn pc (chromebox van CTL) en tablet (Samsung);
- mijn smartphone (Iphone);
Basic leven is een manier van leven dat zich richt op eenvoud en leven door het vereenvoudigen van je activiteiten, huis/bezit, emoties, denken en doen.
Veel mensen beginnen hun zoektocht naar vereenvoudiging door bezittingen te verwijderen die ze niet absoluut nodig hebben of zelfs niet gebruiken en het vereenvoudigen van activiteiten en verplichtingen.
Neem een bewuste beslissing om je leven te vereenvoudigen door je bezittingen, verplichtingen, keuzes en de mensen in je leven te beperken. Keep it Basic!
Zelf heb ik de keuze gemaakt om in een eenvoudig huis te wonen, mijn bezittingen te beperken tot kwantitatief weinig maar kwalitatief goed, mijn sociale contacten te beperken tot familie en naaste omgeving en simpelweg tevreden te zijn met wat ik heb en wat er is.
Geluk is niet hebben naar wat je verlangt maar verlangen naar wat je hebt / er is.
Maak je huis overzichtelijk en verminder je bezittingen!
Je omgeving beïnvloedt hoe je je fysiek en mentaal voelt. Of je nu tijd verspilt aan het zoeken naar zoekgeraakte items, of je wordt overweldigd elke keer dat je je kast opent, teveel spullen verspilt je middelen.
Een schone, georganiseerde ruimte helpt je om je productiever en energieker te voelen dan wanneer je tussen bergen kleding, stapels papier en allerlei (onnodige) spullen leeft.
Veel bezit zorgt doorgaans voor veel zorgen. Minder bezit zorgt voor minder keuzestress en zorgen, waardoor je je beter voelt.
Weg met slechte mentale gewoonten!
Slechte mentale gewoonten hebben veel psychologisch gewicht. Medelijden hebben met jezelf, stilstaan bij het verleden en je autonomie weggeven zijn slechts enkele van de ongezonde gewoonten die je mentale kracht zullen wegnemen.
Wis de mentale rommel en onnodig gepieker. Maak ruimte voor gezondere denkgewoonten zoals dankbaarheid, zelfcompassie en realistische kijk op jezelf.
Wanneer je merkt dat je bezig bent met verkeerde denkgewoonten, haal diep adem, herinner jezelf eraan dat het niet helpt, en roep proactief een meer realistische innerlijke dialoog op.
Zeg eens nee!
Als iemand je vraagt iets te doen wat je niet wilt doen, geen tijd hebt of niet in overeenstemming is met je prioriteiten en waarden, zeg dan eens nee! Onthoud dat elke keer dat je ‘ja’ zegt tegen het een, je ‘nee’ zegt tegen iets anders.
Krijg controle over je tijd!
Gebruik je tijd verstandig en verspil geen tijd aan dingen die je niet belangrijk vindt. Doe wat goed voor je is, maar vraag jezelf af of wat je doet het waard is, of dat je je tijd beter kunt besteden aan iets productiever doen.
Toch is het gemakkelijk om tijd te verspillen met klagen, gedachteloos door sociale media te scrollen, tv te kijken of te wachten tot er dingen gebeuren.
Ga niet door het leven terwijl je druk bezig bent en de tijd verstrijkt. Stop met dingen te doen die je kostbare uren verspillen. Plan tijd in om de dingen te doen die het belangrijkst en plezierigst zijn. Maar concentreer je niet op alleen doen, reserveer ook wat tijd om gewoon te zijn. Maak een wandeling, speel met de kinderen, kijk naar iets moois of doe gewoon even niets en lanterfanter.
Wees fit en gezond!
Houd het simpel en je houdt het vaker vol, of dat nu gezond eten is of fit worden/blijven. Kies waar mogelijk gezondere maaltijdopties, maar maak je geen zorgen als je dat koekje, bakje chips of frietje hebt gegeten, maak dagelijks een wandeling en iets extra’s is een bonus. Ga niet van het ene uiterste naar het andere, eet en sport met mate en vind een manier om deze in je bestaande levensstijl te passen. Keep it Basic-Fit!
Neem de leiding over je financiën!
Het maakt niet uit hoeveel geld je hebt. Als je je financiële situatie niet op orde en onder controle krijgt, zal geld te veel ruimte in je leven innemen.
Zet je in om je financiën in handen te nemen. Maak een budget en stel duidelijke doelen vast waardoor je financiële beslissingen veel eenvoudiger worden. Zet maandelijks wat geld opzij. Hanteer een cash-noodfonds en investeer het overige goed en basic. Keep it Basic-Investeren!
Je zult minder tijd, moeite en energie besteden aan het nadenken over geld zodra je de controle over je financiën hebt overgenomen. Er is een gevoel van vrede dat gepaard gaat met financiële vrijheid.
Beperk relaties!
Beperk relaties in je leven die niet gebaseerd zijn op wederzijdse liefde, kracht en steun. Het betekent niet dat je onbeleefd of onvriendelijk moet zijn, maar zoek gewoon een manier om de relatie te onderhouden op een manier die jou ten goede komt. Besteed je tijd aan het onderhouden van de relaties van je keuze. Elke relatie heeft werk nodig om hem sterk en gezond te houden, dus als een relatie belangrijk voor je is, zoek dan een manier om hem in je leven te verwerken.
Focus!
Verminder het aantal doelen dat je in je leven nastreeft tot één of twee. Door het aantal doelen dat je nastreeft te verminderen, verbeter je je focus en slagingspercentage. Maak een lijst van de dingen die je in je leven wilt bereiken en kies de paar belangrijkste.
We leven in een haastige en rusteloze tijd, een keuzemaatschappij en lijden onder keuzestress, toenemende verantwoordelijkheden, relatieproblemen, hoge verwachtingen, ziekte, werkdruk, stress, verplichtingen. We moeten ons altijd goed voelen, gelukkig zijn, stellen hoge eisen, ook aan onszelf, want het leven moet volmaakt zijn. Het gaat er niet meer om hoe gelukkig mensen zijn, maar om hoe gelukkig ze denken dat ze zouden moeten zijn. We zijn vaak zo bezig met wat we eigenlijk nog meer zouden willen hebben, dat we niet genoeg beseffen hoe rijk we al zijn.
Overbelasting hangt vaak samen met het feit dat we in ons leven geen duidelijke prioriteiten / levensdoelen gesteld hebben. Vaak gebeurt dat na een gebeurtenis waardoor verwachtingen en de realiteit niet langer overeenkomen. Dat geeft frustratie.
Keer terug naar de meest eenvoudige levenswijze, naar de meest eenvoudige dingen van het leven. Naar eenvoud en soberheid (begrens en beperk) en tevredenheid (wees tevreden met en geniet van wat je hebt en wat er is). Hanteer een gezonde levensstijl (ritme, structuur, bewegen en ontspannen), ga wat doen maar neem ook tijd voor rust en stilte, sociale contacten. Accepteer dat dingen niet altijd gaan en zijn zoals je wilt en laat het los (Blijf je in die misère zitten of laat je het achter je en ga je weer wat met je leven doen?).Hoe bereik je dat?
- Richt je op vandaag en geniet van de dingen die voorhanden zijn. Vandaag is de dag om gelukkig te zijn, gisteren is geweest, morgen moet nog komen.
- Laat je niet leiden door alles wat er op je afkomt, door alles wat kan en moet. Hoe meer er kan, hoe hoger onze verwachtingen en eisen worden. En hoe meer we het chronische gevoel hebben tekort te hebben en tekort te schieten.
- Heb geen te hoge verwachtingen (ook niet van jezelf): kies en ga voor goed genoeg.
- Stel prioriteiten en grenzen in je functioneren. Maak onderscheid tussen wat echt belangrijk is en wat niet. We hebben de neiging om alles even belangrijk te vinden. Begrens en beperk. Je hoeft niet alles te hebben, mee te maken, te zijn of te doen. Vereenvoudigen houdt in dat je niet meer alles wilt en hoeft, maar je zoveel mogelijk laat leiden door en je keuzes baseert op de dingen die er écht toe doen.
- Wees tevreden. Waardeer wat je hebt, wees dankbaar voor wat er is, richt je niet op wat je niet hebt, leer omgaan met de wereld zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn, probeer niet alle problemen op te lossen maar leer ermee omgaan. Kijk om je heen en tel je zegeningen en je krijgt het gevoel schatrijk te zijn.
- Accepteer en laat los. We zijn altijd maar bezig met hoe het zou moeten zijn. Accepteer dat je leven nooit volmaakt wordt. Er zal altijd pijn en verdriet zijn en dat hoort bij het leven. Verzoen je met de werkelijkheid. Je kunt niet elke dag blij, gelukkig, leuk en energiek zijn. De dingen van gisteren kun je niet meer veranderen. Blijf je in die misère zitten of laat je het achter je en ga je weer wat met je leven doen. Laat het verleden los. Loslaten betekent dat je niet blijft piekeren over wat er in je leven gebeurt of over beslissingen die je moet nemen. Aanvaardt dat iets is zoals het is. Het is tijd om verder te gaan, dus laat de pijn en mislukking uit het verleden los. Loslaten is moeilijk. Door dingen los te laten voelt het vaak alsof je laatste restje zekerheid je ook nog uit handen valt. Maar bouwen op een slecht fundament leidt ook nergens toe.
- Zorg voor ritme en structuur in je leven.
- Hanteer een gezonde levensstijl. Gezond eten, bewegen, tijd nemen voor ontspanning, ga naar buiten. Kom regelmatig in de natuur, wandel, fiets. Het confronteert je met jezelf en maakt het tegelijkertijd gemakkelijker om te relativeren.
- Zorg regelmatig voor rust en stilte. Tijd om te bezinnen en dichtbij jezelf en je verlangens te komen. Dat geeft innerlijke rust. Wie van richting wil veranderen moet eerst stoppen.
- Hou je niet bezig met achterom kijken en bedenken hoe je leven had kunnen / moeten zijn of wat er niet meer is. Pak de draad weer op en probeer het beste van te maken van wat er nog voor je ligt. Van problemen en moeilijkheden in het leven kom je niet af. Probeer er mee om te gaan. De waarheid is simpel: het leven is moeilijk.
- Neem zelf de verantwoordelijkheid voor de manier waarop je in het leven staat, voor je eigen daden en keuzes. Ontdek wat echt belangrijk voor je is. Beperk jezelf en stel grenzen.
En als het dan misgaat:
Herstelproces overspannenheid/overbelasting
- Inzicht en erkenning. Het onder ogen zien van de situatie en vervolgens accepteren en verwerken van de situatie (er over nadenken wat dit precies betekent, voorbereiden en beslissen wat men best doet, en zo geleidelijk aan evolueren naar een doelgerichte reactie op de situatie). Om de gebeurtenissen zelfstandig te kunnen verwerken is het belangrijk om de ontreddering, frustratie, angst en andere gevoelens te accepteren en leer er mee omgaan. Dat zijn namelijk hele normale reacties op de gebeurtenis(sen).
Afname belasting (rust en regelmaat). Ritme, structuur en regelmaat vormen het geheim van een ontspannen leven.- Werk aan geestelijk welzijn (vrienden/collega’s bezoeken, lezen, hobby, ontspanning) en lichamelijk welzijn (conditie, wandelen, fietsen, gezonde voeding). Kortom, een gezonde levensstijl.
- Werken aan oplossingen. Zoek de achterliggende oorzaak van de problemen en kijk naar oplossingen en mogelijkheden om de problemen beter te hanteren en een plaats te geven in je leven. Vaak helpt het om erover te praten met familie, buren of vrienden. Maar het kan ook zijn dat u er zo niet uitkomt. In zo’n geval kunt je altijd gebruik maken van de deskundige hulp van b.v. psychotherapeut.
- Normale taken hervatten. Psychische klachten gaan niet weg door inactiviteit, afwachten en hopen dat het vanzelf overgaat. Een korte periode op adem komen oké is, maar langer dan dat is niet verstandig. Herstel is het resultaat zowel van rust en genezing als van weer greep krijgen op de situatie. Het snel weer hervatten van de normale taken en werkzaamheden, eventueel in een aangepaste setting, is onderdeel van het herstelproces.
- Vermoeidheid. Indien er geen lichamelijke oorzaak is dan is de vermoeidheid psychisch. In dat geval heeft rust, in de zin van weinig doen en veel slapen geen nut. Integendeel het kan zelfs een averechts effect hebben. Want dat niets doen zet alleen maar aan tot gepieker en getob en daar wordt je pas echt moe van. Wie chronisch moe is moet zichzelf juist dwingen om actief te zijn. Die moet structuur in de dag aanbrengen, zichzelf dagelijkse doelen stellen, activiteiten ondernemen om die doelen te bereiken en bovenal werken aan zijn lichamelijke conditie. Die moet dus precies dat doen waar hij eigenlijke te moe voor is (eerst de leuke dingen oppakken en dan de serieuze zaken en werk).
- Werkhervatting. Tijdcontingente benadering (gestructureerd en planmatig met de tijd opbouwend, onafhankelijk van het al dan niet ervaren van klachten) en niet klachtencontingent (uitgaande van het al dan niet ervaren van klachten). Werkhervatting kan op meerdere manieren het herstel bevorderen. Op de eerste plaats draagt het bij aan het geven van invulling en structuur aan de dag. Op de tweede plaats kunnen het ontplooien van activiteit en het zich moeten concentreren op iets anders de aandacht afleiden van ervaren problemen waardoor ze ook als minder bedreigend worden gevoeld (‘het probleem beheerst niet het hele leven’).