Het is verstandig om een deel van je geld/vermogen aan te houden als spaargeld op de bank. Maar ook spaargeld wil je zo goed mogelijk laten renderen, en daarvoor zijn er diverse mogelijkheden.
Voordat je überhaupt gaat kijken naar wat je kunt doen met je spaargeld, is het natuurlijk wel goed om te weten of je op dit moment voldoende cash spaargeld op je spaarrekening hebt staan. Een spaarbuffer / cash is immers wel zo fijn voor onvoorziene kosten, zoals een kapotte wasmachine, een auto die stuk gaat of een onverwachte rekening.
Sparen wordt momenteel interessanter door de stijgende rente. Het levert gemiddeld niet zoveel op als beleggen, maar er zit (door het depositogarantiestelsel) ook geen risico aan.
Mijn strategie m.b.t. spaargeld is momenteel gebaseerd op een aantal uitgangspunten:
- Spaargeld dat snel beschikbaar is zodra dit nodig is. Hiertoe houd ik zowel betaalrekeningen als spaarrekeningen aan bij banken.
- Spaargeld dat niet binnen een jaar nodig is. Dit geld zet ik weg op spaarrekeningen met een hoge rente bij Raisin of op deposito’s bij banken.
Ik heb de volgende keuzes gemaakt:
- Bankrekeningen en spaarrekening bij mijn banken Ing en AbnAmro.
- Spaarrekening met hogere rente bij banken via spaarbemiddelaar Raisin
- Spaardeposito bij mijn bank AbnAmro
- Spaardeposito’s van 1 tot 5 jaar via Raisin en bij NIBC
Spaarrekeningen hebben het voordeel dat je spaargeld vrij opneembaar is, maar hierdoor is de rente vaak wel lager. Bij depositorekeningen staat het geld voor een bepaalde tijd vast tegen een hogere rentevergoeding. Ik maak alleen gebruik van banken die onder een nationaal depositogarantiestelsel binnen de EU vallen. Het depositogarantiestelsel garandeert bepaalde tegoeden van rekeninghouders van een bank die haar verplichtingen niet meer kan nakomen. Rekeninghouders kunnen hun deposito’s tot een maximum vergoed krijgen, als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Wat is Raisin?
Raisin is een Duits fintech bedrijf. Het is een spaarbemiddelaar / marktplaats waarmee je makkelijk kunt sparen bij banken in verschillende Europese landen.
Wanneer je een rekening opent bij Raisin, kun je sparen bij hun partnerbanken. Het is dus niet nodig om een rekening te openen bij de individuele banken zelf. Je krijgt door middel van Raisin dus toegang tot de spaarwereld in Europa.
Raisin valt onder toezicht van de Duitse BaFin. Dit is de Duitse variant van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Raisin heeft wel een vergunning van de AFM, namelijk voor het bemiddelen bij betaalrekeningen en spaarrekeningen.
Doordat Raisin in Duitsland is gevestigd staat het niet onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Hierdoor valt het spaargeld bij Raisin ook niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
In Europa is echter afgesproken dat er overal een depositogarantiestelsel van €100.000 geldt. Spaargeld bij Raisin is dus altijd tot €100.000 beschermd per bank per rekeninghouder.
Lees ook de Disclaimer.