Basic-Investeren
In tijden van zeer lage rente op bankspaarrekeningen is het verstandig om te kijken naar alternatieven om je spaargeld te laten renderen.
Met alternatieven zoals beleggen (in bv. aandelen en/of ETF’s) of crowdlending (P2P en/of P2B) zijn over het algemeen veel hogere rendementen te behalen, echter wel met een bijbehorend hoger risico. Maar met de juiste strategie zijn rendementen mogelijk van 4% tot 12% per jaar.
- Mijn spaargeld op de bank geeft nu een rendement van ± 1,5%.
- Mijn beleggingsportfolio beoogt een rendement van gemiddeld ±8-10% per jaar.
- Mijn crowdlendingportfolio beoogt een rendement van gemiddeld ±8-10% per jaar.
Mijn algemene investeringsstrategie is momenteel gebaseerd op een aantal uitgangspunten:
- 1e prioriteit is het aflossen van mijn hypotheek en zo schuldenvrij worden (per 2023 gerealiseerd);
- 30-50% van mijn vermogen in geld, in cash spaargeld of spaardeposito’s op de bank (zie onder Spaargeld);
- 30-50% van mijn vermogen in geld, in aandelen (vnl. ETF’s en aandelen, zie onder Aandelen en Portfolio);
- maximaal 20% van mijn vermogen in geld, beleggen/investeren in crowdlending en dit verdeeld over diverse platforms en onderverdeeld in P2P, P2B en vastgoedinvesteringen, diverse looptijden en risico’s (zie onder Crowdlending en onder Portfolio).
Leren van fouten
Van alle investeringsbeslissingen die ik heb genomen sinds ik begon met beleggen, zijn degene waar ik het meeste spijt van heb:
- Te snel en te breed (te veel verschillende platforms) geïnvesteerd in crowdlending waardoor later bleek dat enkele platforms frauduleus waren.
- Het investeren in individuele aandelen en het proberen te timen van de aankoop en verkoop. Het kiezen van het ‘juiste/beste’ individuele aandeel en het tijdstip van het beste aankoopmoment is m.i. nagenoeg onmogelijk en niets anders dan gokken.
- Het niet toepassen van de ‘buy and hold strategie’ (aankopen en niet meer naar omkijken). Op de lange termijn stijgen aandelen, met tussentijdse dips. Het timen van het beste aan- en verkoopmoment is onmogelijk en kost je daarom altijd rendement. Een bekende quote is ‘Time in the market beats timing the market’.
- Het niet direct investeren via een wereldwijde ETF, zoals b.v. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Door het investeren in een ETF als VWRL investeer je in 1 keer in meer dan 3000 aandelen wereldwijd. Dit spreid je risico en vermijd de keuze voor een individueel aandeel dat achteraf slecht blijkt te presteren.
mijn huidige beleggingsstrategie
Na jaren van investeren, het maken van vele kostbare fouten en het leren daarvan, het lezen van informatie over beleggen, etc. is voor mij nu dit mijn basic beleggingsstrategie:
- Beleggen met minder risico: de Dollar/Euro Cost Averaging strategie (DCA/ECA)
DCA/ECA is een beproefde methode die eenvoudig neerkomt op: gespreid in de tijd, periodiek beleggen. Bijvoorbeeld: elke maand een bepaald vast bedrag. Diverse onderzoekers hebben het grondig onderzocht en doorgerekend maar steevast kwamen ze tot dezelfde conclusie: zelfs de meest ‘lucky’ markt-timer slaagt er doorgaans niet in om op lange termijn beter te presteren dan door gewoon elke maand een vast bedrag te investeren en er niet naar om te kijken. zie ook https://www.degiro.nl/leren-beleggen/strategieen/dollar-cost-averaging of https://pegulanten.nl/financien/beleggen-met-minder-risico-de-dollar-cost-averaging-strategie/ - buy and hold strategie’: aankopen (bijkopen) en niet meer naar omkijken.
- Koop in principe geen individuele aandelen maar koop de ‘gehele’ markt. Door het kopen van wereldwijde ETF’s / indexfondsen investeer je vele aandelen tegelijk, spreidt je het risico en blijkt deze strategie gemiddeld beter rendement op te leveren dan het kiezen van individuele aandelen (met de kans achteraf juist de slechts presterende i.p.v. de best presterende te hebben gekozen). Voor de fun koop ik zo nu en dan nog beperkt individuele aandelen, met name aandelen waar ik persoonlijk wat mee heb en goed inzicht heb in het bedrijf en het bedrijf een uitstekend trackrecord heeft, zoals b.v. A.S.R.
- Begin zo vroeg mogelijk met beleggen!
Zie voor verdere informatie onder Spaargeld, Aandelen en Crowdlending.
Lees ook de Disclaimer.