Algemeen

Basic-Fit

Sporten is niet alleen goed als je af wilt vallen. Ook je algemene fysieke gezondheid gaat er flink op vooruit. Sporten verbetert je kracht en conditie en algemene gezondheid.

                     

Ook als je overtuigd bent van de voordelen van sporten, kan het nog steeds moeilijk zijn om de motivatie te vinden om te sporten en/of naar de sportschool te gaan.
Zoek in dat geval iets wat je leuk vindt of hanteer korte effectieve trainingen en bovenal hanteer doelen en leg je vorderingen vast.
Hoewel ik, zeker tot mijn veertigste, uren kon sporten in de vorm van allerlei teamsporten, ben ik inmiddels vooral fan van korte (interval) trainingen. Dit vooral ook omdat ik meer dan een uur sporten fysiek en mentaal niet meer volhoud, nog los van de hoeveelheid tijd dat het mij kost naast werk en alle andere bezigheden en leuke dingen in het leven. Alhoewel Rucking voor mij dan nog een plezierige tussenvorm is tussen (langdurig en intensief) sporten en buiten in de natuur zijn.

De voordelen van intervaltraining: je verbrandt in korte tijd veel calorieën, binnen een 30-60 minuten (en eventueel zelfs binnen 15 minuten d.m.v. bv. Tabatatraining) ben je echt klaar, je boost je metabolisme en je conditie en kracht gaan met sprongen vooruit.

Degenen zoals ik, die geloven dat de oude stelregel “less is more” geldt als het gaat om cardio en krachttraining (en vele andere dingen), hanteren korte eenvoudige basic trainingen. Keep it basic, zie onder Krachttraining, Cardiotraining en Rucking hoe ik dat voor mijzelf invul.

Het belangrijkste antwoord op de vraag ‘hoe begin ik met sporten?’ is: rustig aan! Veel mensen hebben te hoge verwachtingen en gaan veel te fanatiek van start. Dat verhoogt niet alleen het risico op blessures, het is ook bijna een garantie voor teleurstellingen en het niet volhouden.
Bouw in plaats daarvan liever geleidelijk op en zorg dat je niet te hoge eisen aan jezelf stelt. Op die manier haal je het meeste plezier uit je nieuwe sportroutine. En zo krijg je uiteindelijk ook het beste resultaat!

Reacties zijn gesloten.